Վաղը Միջինք է․ ծիսական հացի խորհուրդը
Մեծ Պահքի 24-րդ օրը` այս տարի մարտի 26-ին, նշվում է Միջինքը:
Միջինքը հիշեցնում է, որ Մեծ պահքը հասել է իր կեսին: Միջինքին Մեծ պահքը չի ընդհատվում, պահեցողները շարունակում են պահք պահել: Եվ մինչ Հիսուս Քրիստոսի հրաշափառ Հարությունը՝ Սուրբ Զատիկը, մնացել է քսանչորս օր, և որ դեռևս խոկումի, ինքնաքննության, զղջումի ու ապաշխարության օրեր են: Միջինքին եկեղեցական արարողությունները այնքան էլ հարուստ չեն: Միայն այդ օրվանից սկսած` Խաղաղական ժամերգության ընթացքում սկսում են երգել «Ստեղի»՝ ծանր, հանդիսավոր ձայնեղանակով շարականների հատվածներ:
Միջինքի ժողովրդական սովորությունները
Ժողովրդական ավանդության համաձայն՝ Միջինքի օրը ընտանիքներում հայ տանտիկինները ծիսական հաց, բաղարջ են թխում, որը հայտնի է նաև միջնաբաղջ, կլոճ, հարեգիլ, միջնակ լոճ, կուտապ և այլ անվանումներով, որի մեջ պարտադիր դրվում էր որևէ նշան՝ մետաղադրամ, ուլունք, փոքրիկ թղթիկների վրա գրված սաղմոսներ կամ փայտյա խաչ։ Թխելուց հետո այն բաժանում են տան բոլոր անդամներին. բաժին է հանվում նաև անասուններին, հողին: Ում բաժին է հասնում նշանը, նրան հաջողություն է սպասում ողջ տարվա ընթացքում, իսկ եթե դանակը հատում է մետաղադրամը, նշանակում է հաջողությունն ամբողջ ընտանիքինն է:
Հայաստանի որոշ շրջաններում Միջինքի նախորդ օրը եկեղեցիներում թասի մեջ լցնում են ջուր և ձեթ, որում մինչև առավոտ վառվում է խաչաձև պատրույգ: Դա կոչվում է «լիճք»: Առավոտյան այն հավասարաչափ բաժանվում է բոլոր ներկաների միջև, ովքեր այդ ջուրը խմորի հետ խառնելով, պատրաստում են բաղարջը:
Տարբեր շրջաններում տարբեր կերպ են նշել Միջինքը:
Միջինքին բաղարջ չէին պատրաստում այն ընտանիքներում, ուր նոր մահացության դեպքեր էին եղել: Մուշում և Տարոնում բարեկամ կանայք հարեգիլ-բաղարջ էին պատրաստում՝ Միջինքի երեկոյան մատուցելու սգավոր ազգականներին:
Առաջարկում ենք Միջինքի ծիսական հացի բաղադրատոմս։
Բաղադրիչներ
1 կգ ալյուր
100 գ մեղր
150 գ ձեթ
200 գ ջուր
12 գ սոդա
20 գ աղ
ընկուզեղեն
չամիչ
կանեփի սերմեր։
Ալյուրով, մեղրով, աղով, ձեթով, սոդայով և գոլ ջրով, առանց երկար հունցելու պատրաստել խմորը, ծածկել խոնավ շորով և թողնել 15-20 րոպե:
Խմորը բացել կլոր կամ ձվաձև, մեջը միջինքը դնել (դրամ, ուլունք, լոբի, փայտե խաչ և այլն), ապա լցնել մանրացրած ընկույզ, կանեփ ու չամիչ և թխել:
Փռից հանելուց հետո վրան քսել մեղր և շաղ տալ կանեփի սերմերը: